Dua WNI Meninggal Tertimpa Beton di Proyek Pembangunan Saluran Air Malaysia

Anggota bomba memecahkan beton untuk mengeluarkan pekerja yang tertimpa dinding beton di Seksyen U16, Denai Alam. - Ist /Ihsan JBPM Selangor (I)
21 Agustus 2019 08:37 WIB Newswire News Share :

Harianjogja.com, KUALA LUMPUR - Kecelakaan kerja terjadi di lokasi pembangunan saluran air di Seksyen U16, Denai Alam, Shah Alam, Malaysia Selasa (20/8/2019) petang, dan mengakibatkan dua pekerja konstruksi warga negara Indonesia (WNI) meninggal tertimpa dinding beton.

Asisten Direktur Operasi Kantor Pemadam Kebakaran dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Hafisham Mohd Noor sebagaimana dilansir Berita Harian mengatakan pihaknya menerima panggilan kejadian itu kira-kira jam 16.00 petang.

“Seketika itu pasukan bomba diketuai Komandan Operasi Mohd Apandi Mahmood kemudian bergegas ke lokasi kejadian,” katanya.

Dia menambahkan begitu tiba seorang dari korban sudah dikeluarkan oleh warga sehingga pihaknya mengeluarkan seorang korban lagi dengan memecahkan dinding beton tersebut.

“Seorang korban patah tangan manakala seorang lagi cidera di kepala. Kedua korban bagaimanapun dipastikan meninggal dunia oleh pihak Kementerian Kesehatan,” ujarnya.

Ketika kejadian kedua korban dikenali sebagai Sahrullah dan Mattalha, masing-masing berusia 42 tahun, sedang melakukan kerja pembangunan saluran air sebelum runtuh dan mengenai mereka.

“Mayat kedua korban diserahkan kepada pihak polisi untuk tindakan lebih lanjut,” tambahnya.

Sumber : Antara